Actueel

Meer BPVO-plaatsen in schooljaar 2019-2020

Het aantal vervulde BPVO-plaatsen in zorg en welzijn bij de deelnemende werkgevers is in schooljaar 2019-2020 met 28 procent gestegen. Wat opvalt is dat vooral plaatsen bij mbo-verpleegkunde (mbo-niveau 4) en verzorgende VIG-opleiding (mbo-niveau 3) worden vervuld. 

Deze data is opgehaald door het Regionaal StagePlatform, een platform waarbij regionale zorg- en welzijnsorganisaties en het onderwijs de kwantitatieve en kwalitatieve stagesituatie verbeteren. De conclusies worden besproken en acties worden uitgezet. Belangrijke aandachtspunten hierbij zijn het tekort aan regionale stageplaatsen voor de opleiding Dienstverlening Zorg en Welzijn (mbo-niveau 2),voldoende (goede) stageplaatsen voor eerstejaars studenten en het niveau van studenten die vanuit vmbo kaderberoepsgerichte leerweg ‘automatisch’ instromen in niveau 4 (Wet toelatingsrecht). In 2020 zijn de uitdagingen rondom corona hier bij gekomen. Denk aan het geven van digitaal onderwijs, een grotere kans op het oplopen van vertraging en de grote werkdruk binnen het onderwijs en werkgevers.

BPVO staat voor beroepspraktijkvormingsovereenkomst. BPVO-plekken zijn bijvoorbeeld de stages tijdens de reguliere mbo-opleiding, maar ook de BBL (BeroepsBegeleidende Leerweg) waarin studenten in dienst komen bij de werkgever en (ongeveer) een dag per week naar school gaan. Meer dan de helft van alle BPVO-plaatsen bestaat uit BBL-plekken. 

Klik hier voor de volledige afbeelding. 

Deelnemers

De deelnemende werkgevers aan deze analyse zijn: Basalt, Cardia, Florence, HMC, HWW Zorg, Lange Land Ziekenhuis, Leger des Heils, Middin, Pieter van Foreest, Respect, Wel Thuis, WZH, Saffier, Parnassia Groep, Jeugdformaat, Vitaal Zorggroep, Zonnehuisgroep Vlaardingen, Frankelandgroep, Reinier de Graaf, HagaZiekenhuis en Vierstroom Zorg Thuis. De data wordt geleverd door het S-BB en wordt verwerkt door werkgeversvereniging ZorgZijn Werkt.

Deze website maakt gebruik van cookies

Deze website maakt gebruik van geanonimiseerde cookies om jouw gebruikservaring te optimaliseren en voor de analyse van onze website. Deze cookies kun je niet uitzetten. Bij het tonen en afspelen van YouTube video's worden cookies van derden geplaatst. Deze cookies van derden kun je wel uitzetten. Klik op "Akkoord" als je akkoord gaat met dit gebruik van cookies, klik op "Aanpassen" voor meer informatie en om zelf te bepalen welke cookies deze website plaatst.

Deze website maakt gebruik van geanonimiseerde cookies om jouw gebruikservaring te optimaliseren en voor de analyse van onze website. Deze cookies kun je niet uitzetten. Bij het tonen en afspelen van YouTube video's worden cookies van derden geplaatst. Deze cookies van derden kun je wel uitzetten. Klik op "Akkoord" als je akkoord gaat met dit gebruik van cookies, klik op "Aanpassen" voor meer informatie en om zelf te bepalen welke cookies deze website plaatst.