Thema's / Anders werken en organiseren

Artificial Intelligence in de gezondheidszorg

Artificial intelligence (AI) is een veelbelovende technologie én een veelgehoorde term in de gezondheidszorg. Hoewel de potentie ervan veelvuldig wordt besproken, zijn er toch weinig concrete toepassingen van AI in de Nederlandse (en internationale) zorg. Het Leids Universitair Medisch Centrum (LUMC) wil daarin verandering brengen.

Opening van het CAIRELab

Op 13 februari 2020 opende het LUMC het Clinical AI Implementation and Research Lab (CAIRELab). In dit nieuwe kennis- en expertisecentrum worden alle nieuwe AI-werkstromen in het LUMC samengebracht. Het doel hiervan is om de ontwikkeling en het onderzoek naar AI in de zorg te versnellen. Mark van Buchem is bestuurder van het CAIRELab en afdelingshoofd Radiologie bij het LUMC. Hij vertelt: ‘AI is een krachtig hulpmiddel om de toenemende druk op de gezondheidszorg te accommoderen. Daarnaast zal de kwaliteit van zorg verbeteren met behulp van kunstmatige intelligentie. Er kunnen betere diagnoses worden gesteld en behandelingen kunnen meer op de individuele patiënt worden afgestemd.’

De belofte van AI in de praktijk

Eén van de projecten uit het CAIRELab is de spraakherkenning in de spreekkamer. Het team Waardegedreven Zorg & AI werkt hierbij aan een systeem dat op basis van spraakherkenning en kunstmatige intelligentie automatisch klachten van de patiënt herkent tijdens de anamnese en zelfs registreert in het EPD. Het systeem neemt de gesprekken tussen arts en patiënt op en transcribeert deze. De kunstmatige intelligentie stelt vervolgens een samenvatting van het gesprek voor. Hierdoor hoeft de arts tijdens het patiëntgesprek niet meer mee te schrijven en kan de aandacht volledig naar de patiënt gaan.

Wens van de werkvloer

De focus op spraakherkenning en het verminderen van administratielast komen voort uit een wens vanaf de werkvloer. Martijn Bauer, internist in het LUMC en nauw betrokken met het team Waardegedreven Zorg & AI, vertelt: ‘Het is natuurlijk ideaal als je tijdens de anamnese als arts niet op je scherm hoeft te kijken en mee hoeft te tikken. Maar het structureel bijhouden van de gesprekken tijdens de anamnese biedt nog veel meer mogelijkheden. Stel je eens voor wat je kunt leren van die informatie en hoe je bijvoorbeeld kunt kijken wat bepaalde klachten doen met de waarschijnlijkheid van verschillende diagnoses.’

Het project draaide in 2019 in pilotfase mee in de spreekkamer en wordt in 2020 doorontwikkeld naar een productieversie die andere instellingen ook kunnen gebruiken.

Meer weten?

Wil je meer weten over de ontwikkeling en de inzet van AI in het LUMC? Kijk dan op  www.ai-indezorg.nl van het LUMC. Wil je meer weten over deze pilot? Lees dan het artikel van Smart Health (2019), waarin de pilot nog dieper wordt besproken.

De kennis die ik heb opgedaan tijdens de verbetertrajecten tijdens mijn master zet ik met veel plezier in voor Care2Care en onze leden.
Maartje Bouwens Projectleider Duurzame Inzetbaarheid & Innovatie maartje@care2care.nl
Deze website maakt gebruik van cookies

Deze website maakt gebruik van geanonimiseerde cookies om jouw gebruikservaring te optimaliseren en voor de analyse van onze website. Deze cookies kun je niet uitzetten. Bij het tonen en afspelen van YouTube video's worden cookies van derden geplaatst. Deze cookies van derden kun je wel uitzetten. Klik op "Akkoord" als je akkoord gaat met dit gebruik van cookies, klik op "Aanpassen" voor meer informatie en om zelf te bepalen welke cookies deze website plaatst.

Deze website maakt gebruik van geanonimiseerde cookies om jouw gebruikservaring te optimaliseren en voor de analyse van onze website. Deze cookies kun je niet uitzetten. Bij het tonen en afspelen van YouTube video's worden cookies van derden geplaatst. Deze cookies van derden kun je wel uitzetten. Klik op "Akkoord" als je akkoord gaat met dit gebruik van cookies, klik op "Aanpassen" voor meer informatie en om zelf te bepalen welke cookies deze website plaatst.