Thema's / Anders werken en organiseren

Interview met vrijwilliger Esther: “Het was heel dankbaar werk”

Esther Reijneveld (49) is oud-verpleegkundige met veel ervaring in de wijk en in het ziekenhuis. Hoewel ze na de geboorte van haar derde kind stopte met haar werk als verpleegkundige, bleef haar zorghart altijd kloppen. Direct nadat ze hoorde van het project ‘Extra handen voor de zorg’ meldde Esther zich aan als vrijwilliger. Esther vertelt: “Ik ben binnen twee dagen al teruggebeld. Het is fijn dat je zo snel reactie krijgt.” Onlangs draaide ze een dag mee als helpende bij de Kakelkeet van Philadelphia. Dat is een initiatief waardoor bewoners toch even contact kunnen maken met hun familie. “Het was heel dankbaar werk. Zowel voor de bewoners, als voor de familie.”

De Kakelkeet is een project van Philadelphia, een landelijke zorginstelling voor mensen met een beperking. De mobiele keet is ingericht met twee deuren en een plexiglazen wand in het midden. Zo kunnen familieleden op bezoek bij de bewoners. “Alsof je bij elkaar op de koffie komt,” zegt Esther. Iets wat voorheen doodnormaal was, maar nu niet zo vanzelfsprekend meer is door het coronavirus en het risico op besmetting. En daarom extra bijzonder om mee te maken. “Toen ik hoorde dat ik hierbij mocht helpen, vond ik dat wel heel leuk. Zo’n Kakelkeet gun je ze allemaal,” zegt Esther. “Je gunt de bewoners allemaal een bezoekje van familie, ook al zit er dan plexiglas tussen. Het elkaar zien zonder anderen en echt even met elkaar zijn, dat was voor iedereen weer bijzonder.”

Goed schoonmaken

Esther ving de familie op en begeleidde de bewoners naar de keet. Ook zorgde ze ervoor dat met name de bezoekerskant van de keet na ieder bezoek goed werd ontsmet. “De bewoners wonen met elkaar in één huis, dus die worden gezien als gezinsleden. Maar de bezoekerskant moest na ieder bezoek echt goed worden schoongemaakt.” Zelf hoefde Esther geen beschermingsmiddelen te dragen, zoals een mondkapje of bril. “Wat je wel goed doet, is je handen wassen als je een woning binnenkomt,” legt Esther uit. “Er stond ook overal desinfecterend middel naast de wastafel.”

Weer terug in het vak

Als het aan Esther ligt, was dit niet haar laatste bijdrage aan het project. Haar aanmelding voor ‘Extra handen voor de zorg’ is nog steeds actief, dus Esther kan opnieuw worden gebeld. Ook kriebelt het al een tijdje om weer in de zorgsector aan de slag te gaan. “Ik ben bezig met de herregistratie van mijn BIG. Als mijn jongste naar de middelbare school gaat, dan wil ik weer gaan werken.” Het meedraaien bij de Kakelkeet was voor Esther een bevestiging dat haar hart nog steeds bij de zorg ligt. “Het werken in de zorg was ik al van plan voor de coronacrisis, maar dit was voor mijzelf een leuk opstapje. Ik vond het leuk om te doen, en fijn om in tijden van crisis te kunnen helpen” besluit Esther.

Meer weten over de Kakelkeet? Hart van Nederland maakte dit item.

Deze website maakt gebruik van cookies

Deze website maakt gebruik van geanonimiseerde cookies om jouw gebruikservaring te optimaliseren en voor de analyse van onze website. Deze cookies kun je niet uitzetten. Bij het tonen en afspelen van YouTube video's worden cookies van derden geplaatst. Deze cookies van derden kun je wel uitzetten. Klik op "Akkoord" als je akkoord gaat met dit gebruik van cookies, klik op "Aanpassen" voor meer informatie en om zelf te bepalen welke cookies deze website plaatst.

Deze website maakt gebruik van geanonimiseerde cookies om jouw gebruikservaring te optimaliseren en voor de analyse van onze website. Deze cookies kun je niet uitzetten. Bij het tonen en afspelen van YouTube video's worden cookies van derden geplaatst. Deze cookies van derden kun je wel uitzetten. Klik op "Akkoord" als je akkoord gaat met dit gebruik van cookies, klik op "Aanpassen" voor meer informatie en om zelf te bepalen welke cookies deze website plaatst.