Thema's / Anders werken en organiseren

Recruitment binnen de zorg tijdens corona: “Een hectische periode”

Esma Arrab en Paula Daalhof zijn beiden recruiter bij de zorgorganisatie Zorgpartners Midden-Holland. Toen het coronavirus in Nederland opkwam, was Paula inmiddels twee jaar bij de organisatie werkzaam. Voor Esma was dat zo’n drie weken. Esma: “Ik doe het met heel veel plezier, maar het is een gekke tijd om in te stappen.” Midden in haar inwerkperiode moest heel snel worden geschakeld. Van op kantoor naar thuis werken. En van de dagelijkse werkzaamheden naar druk op zoek naar extra handen om bij te springen op de afdelingen. “Het begin van corona was een hectische periode waarin veel opgezet moest worden,” vertelt Paula. “Nu stabiliseert dat gelukkig en is er weer ruimte voor de reguliere werkzaamheden.”

Het aantrekken van nieuw personeel is een van de dingen die bij de functie van recruiter horen. “Maar het is veel meer dan dat,” zegt Paula. “We kijken waar kansen liggen, ook op het gebied van opleidingen. Als recruiter werk je samen met allerlei afdelingen en ben je echt een spin in het web.” Door het coronavirus moesten Paula en Esma daarom snel in actie komen. Esma: “We zijn op zoek gegaan naar extra zorgprofessionals die konden bijspringen.”

Creatief kijken

De coronasituatie zorgde binnen de zorginstelling dus voor een vraag naar extra personeel. En dat terwijl het zorgpersoneel de afgelopen periode niet voor het oprapen lag. “We hebben echt heel creatief moeten kijken naar: waar gaan we die mensen vandaan halen? En op wat voor manier? Het was veel ad hoc werk,” zegt Paula. Ook moesten allerlei procedures worden opgezet. De situatie was immers nieuw en daar moest snel in gehandeld worden. Esma: “Normaal gesproken heb je een vacature voor zoveel uur in de week en ga je daarvoor werven. Maar nu was het heel onzeker hoeveel mensen we nodig hadden, dat maakte het lastig.”

‘Extra handen voor de zorg’

De werkgeversorganisatie Care2Care was een van de initiatieven die Zorgpartners kon helpen, met het project ‘Extra handen voor de zorg’. Hier kunnen (oud) zorgverleners zich beschikbaar stellen voor het tijdelijk bijspringen in zorgorganisaties die extra hulp kunnen gebruiken. Care2Care stuurde potentiële kandidaten door naar Paula en Esma, die vervolgens aan de slag gingen met het bellen van deze kandidaten. Paula: “Normaal gesproken zouden mensen op gesprek gaan, maar dat kon natuurlijk niet. Dus hielden we telefonische interviews om te kijken welke werkzaamheden zij konden doen en wanneer ze beschikbaar waren. Zo konden we snel een match maken.” Beide recruiters zijn blij met de samenwerking. “Care2Care heeft ons echt goed kunnen helpen,” vertelt Esma. “We hebben heel goede kandidaten doorgestuurd gekregen die aan de slag zijn gegaan. Het is fijn dat er zoveel mensen bereid zijn om te helpen.” 

Ook positieve dingen

Esma: “Corona is inmiddels onderdeel geworden van onze dagelijkse bedrijfsvoering. We hebben er veel van geleerd en processen zijn ingebed.” De situatie heeft ook positieve dingen gebracht. “Hoe iedereen dit met elkaar heeft opgepakt, dat vind ik wel heel mooi,” vertelt Paula. “Die saamhorigheid is heel bijzonder. En de mensen die de zorg verlenen, dat zijn de toppers. Vergis je niet, die werken echt keihard.”

Met alle plezier deel ik de ervaring die ik heb op het gebied van onderwijs, zorg en welzijn.
Lies Lokkerbol Projectleider onderwijs - arbeidsmarkt & RAAT lies@care2care.nl
Deze website maakt gebruik van cookies

Deze website maakt gebruik van geanonimiseerde cookies om jouw gebruikservaring te optimaliseren en voor de analyse van onze website. Deze cookies kun je niet uitzetten. Bij het tonen en afspelen van YouTube video's worden cookies van derden geplaatst. Deze cookies van derden kun je wel uitzetten. Klik op "Akkoord" als je akkoord gaat met dit gebruik van cookies, klik op "Aanpassen" voor meer informatie en om zelf te bepalen welke cookies deze website plaatst.

Deze website maakt gebruik van geanonimiseerde cookies om jouw gebruikservaring te optimaliseren en voor de analyse van onze website. Deze cookies kun je niet uitzetten. Bij het tonen en afspelen van YouTube video's worden cookies van derden geplaatst. Deze cookies van derden kun je wel uitzetten. Klik op "Akkoord" als je akkoord gaat met dit gebruik van cookies, klik op "Aanpassen" voor meer informatie en om zelf te bepalen welke cookies deze website plaatst.