Thema's / Anders werken en organiseren

RAAT 2.0: wat is er bereikt?

De regionale arbeidsmarkt in zorg en welzijn wordt steeds krapper. In april 2019 ging daarom RAAT 2.0 van start, waarin we samen met werkgevers, onderwijsinstellingen en gemeenten werken aan de arbeidsmarktproblematiek binnen zorg en welzijn. Nu is er een tussenevaluatie.

Wat is er bereikt?

Ook in coronatijd weten organisaties elkaar steeds beter te vinden. Dit blijkt uit het aantal deelnemers aan gezamenlijke overleggen waaraan meerdere werkgevers uit verschillende branches deelnemen. De verbeterde samenwerking tussen organisaties bevordert ook het onderling kennisdelen. Door regionaal (arbeidsmarkt)onderzoek krijgen we daarnaast meer zicht op de cijfers die van invloed zijn op de arbeidsmarktvraagstukken. De organisaties zijn hier steeds meer bij betrokken en er wordt meer waarde gehecht aan deelname aan de onderzoeken.

Wat kan er nog bereikt worden?

Regionale zorg- en welzijnsorganisaties zouden graag meer opleiden, maar hebben te maken met een maximaal aantal medewerkers dat ze tegelijkertijd kunnen opleiden. Een tekort aan werkbegeleiders zorgt er in sommige organisaties voor dat de capaciteit niet kan worden uitgebreid. Afgelopen jaar besteedden de regionale zorg- en welzijnsorganisaties veel aandacht aan thema’s rondom behoud en duurzame inzetbaarheid, zoals werkdruk, vitaliteit en flexibilisering van arbeid. Verschil in focus, visie en capaciteit (personeel en materieel) maakt het op dit moment echter nog lastig om tussen organisaties deze thema’s samen op te pakken.

Factsheet

De tussenevaluatie is verwerkt in deze factsheet. Hierin staat ook een interview met Karin Freke, programmaleider duurzame inzetbaarheid bij het Groene Hart Ziekenhuis. Zij vertelt hoe ze haar collega’s stimuleert om aan hun persoonlijke en professionele ontwikkeling en vitaliteit te blijven werken.

Commissie Werken in de zorg

Op basis van de uitkomsten van deze RAAT (Regionale Actieplannen Aanpak Tekorten) en de 23 andere actieplannen in het land, heeft de commissie Werken in de zorg onlangs een overkoepelend advies uitgebracht aan het ministerie van VWS. Meer daarover staat hier vermeld.

Meer informatie

Meer weten over RAAT 2.0? Neem dan contact op met projectleider Lies Lokkerbol, via lies@care2care.nl of 06 86 84 67 92.

Met alle plezier deel ik de ervaring die ik heb op het gebied van onderwijs, zorg en welzijn.
Lies Lokkerbol Projectleider onderwijs - arbeidsmarkt & RAAT lies@care2care.nl
Deze website maakt gebruik van cookies

Deze website maakt gebruik van geanonimiseerde cookies om jouw gebruikservaring te optimaliseren en voor de analyse van onze website. Deze cookies kun je niet uitzetten. Bij het tonen en afspelen van YouTube video's worden cookies van derden geplaatst. Deze cookies van derden kun je wel uitzetten. Klik op "Akkoord" als je akkoord gaat met dit gebruik van cookies, klik op "Aanpassen" voor meer informatie en om zelf te bepalen welke cookies deze website plaatst.

Deze website maakt gebruik van geanonimiseerde cookies om jouw gebruikservaring te optimaliseren en voor de analyse van onze website. Deze cookies kun je niet uitzetten. Bij het tonen en afspelen van YouTube video's worden cookies van derden geplaatst. Deze cookies van derden kun je wel uitzetten. Klik op "Akkoord" als je akkoord gaat met dit gebruik van cookies, klik op "Aanpassen" voor meer informatie en om zelf te bepalen welke cookies deze website plaatst.