Thema's / Arbeidsmarkt in Beeld

Achtergrondinformatie landelijk uitstroomonderzoek

Care2Care biedt jouw organisatie de mogelijkheid om deel te nemen aan een groot doorlopend uitstroomonderzoek. Het onderzoek geeft inzicht in welke medewerkers jouw organisatie verlaten, wat hun vertrekredenen zijn en wat de volgende stap in hun loopbaan is. Doe ook mee!

De huidige arbeidsmarkt in zorg en welzijn zorgt ervoor dat we voor een grote opgave staan. Enerzijds proberen we de personeelstekorten met de Regionale Actieplannen Aanpak Tekorten (RAAT) op te lossen door de instroom in de sector te verhogen. Anderzijds is het behouden van medewerkers voor de organisatie en de sector van even groot belang. We weten dat medewerkers vertrekken, maar we weten vaak nog niet waarom. Praktische en sturingsinformatie daarover is daarom essentieel om onnodig vertrek te voorkomen.

Hoe werkt het onderzoek precies?

Alles rondom het uitstroomonderzoek is geregeld. Het enige dat je zelf moet doen, is je organisatie aanmelden. Wanneer iemand binnen jouw organisatie vertrekt, stuurt het onderzoeksbureau hem of haar een e-mail of sms. Daarin staat een unieke link naar een online vragenlijst van jouw organisatie. Het invullen van de vragenlijst kost ongeveer een kwartier en bevat vragen over onder andere de werkbeleving en (vermijdbare) vertrekredenen. Daarnaast worden er vragen gesteld over de toekomstige plek op de arbeidsmarkt van de vertrekkende medewerker.

De resultaten van het onderzoek worden verwerkt in een digitaal dashboard, waarbij we rekening houden met de eisen omtrent anonimiteit en privacy. In deze afgeschermde omgeving kun je de resultaten van je eigen organisatie inzien en kun je, waar mogelijk, op regio- en brancheniveau benchmarken. Hierbij worden alle branches in de zorg- en welzijnssector meegenomen.

Wat levert deelname jouw organisatie op?

Dankzij dit onderzoek krijg je inzicht in waarom medewerkers (in bepaalde functiecategorieën) vertrekken. Het levert je zowel kwalitatieve als kwantitatieve data op. Denk bijvoorbeeld aan informatie over vertrekredenen, de tevredenheid over het werk, overwegingen bij het uit dienst gaan en de nieuwe werkbestemming. Met deze waardevolle sturingsinformatie kun je doelgericht verbeteringen aanbrengen in het strategisch personeelsbeleid. Daarnaast biedt het inzicht in de huidige stand van zaken en kun je jouw organisatie benchmarken met andere branches.

De voordelen van deelnemen aan het digitale uitstroomonderzoek op een rijtje:

  • Eerlijke, vergelijkbare input met betrekking tot jouw organisatie
  • Stuurinformatie voor de eigen organisatie
  • Doorlopend inzicht in de resultaten
  • Een overzichtelijk dashboard dat enkel voor jouw organisatie zichtbaar is
  • Makkelijk te genereren managementinformatie
  • Uitvoering door onafhankelijk onderzoeksbureau met focus op hoge respons
  • Benchmarkmogelijkheden

Instappen kan heel eenvoudig

Zoals hierboven al is aangegeven, moet een organisatie zich alleen aanmelden. De kosten voor deelname zijn voor aangesloten organisaties lager dan voor niet-aangesloten organisaties. Bekijk de prijslijsten voor en organisaties die deelnemer en geen deelnemer zijn. Klik hier voor een procesbeschrijving van aanmelding tot de eerste resultaten.

Wil je graag meer weten of wil je jouw organisatie aanmelden? Neem dan contact op met Maartje Bouwens (maartje@care2care.nl) of bel naar 0182 – 35 60 35.

De kennis die ik heb opgedaan tijdens de verbetertrajecten tijdens mijn master zet ik met veel plezier in voor Care2Care en onze leden.
Maartje Bouwens Projectleider Duurzame Inzetbaarheid & Innovatie maartje@care2care.nl
Deze website maakt gebruik van cookies

Deze website maakt gebruik van geanonimiseerde cookies om jouw gebruikservaring te optimaliseren en voor de analyse van onze website. Deze cookies kun je niet uitzetten. Bij het tonen en afspelen van YouTube video's worden cookies van derden geplaatst. Deze cookies van derden kun je wel uitzetten. Klik op "Akkoord" als je akkoord gaat met dit gebruik van cookies, klik op "Aanpassen" voor meer informatie en om zelf te bepalen welke cookies deze website plaatst.

Deze website maakt gebruik van geanonimiseerde cookies om jouw gebruikservaring te optimaliseren en voor de analyse van onze website. Deze cookies kun je niet uitzetten. Bij het tonen en afspelen van YouTube video's worden cookies van derden geplaatst. Deze cookies van derden kun je wel uitzetten. Klik op "Akkoord" als je akkoord gaat met dit gebruik van cookies, klik op "Aanpassen" voor meer informatie en om zelf te bepalen welke cookies deze website plaatst.