Thema's / Arbeidsmarkt in Beeld

Impact van coronacrisis op de arbeidsmarkt van Zorg en Welzijn

De coronacrisis heeft op allerlei manieren invloed op de zorg- en welzijnssector. Maar wat doet deze crisis met het imago van de sector als werkgever? Dat onderzocht RegioPlus, in samenwerking met onderzoeksbureau Motivaction. Zij legden een digitale vragenlijst voor aan een onderzoeksgroep die representatief is voor heel Nederland.

Uit de resultaten blijkt dat de positieve associaties van werken in zorg en welzijn door corona nog positiever zijn geworden. Denk hierbij aan betekenisgeving, voldoening en samenwerking. Tegelijkertijd zijn de negatieve associaties door corona nog negatiever geworden. Hierbij valt te denken aan flexibiliteit van de werkuren, salaris en de arbeidsvoorwaarden.

Onvolledig beeld van de zorgsector

Zorgprofessionals geven aan dat hun beeld van de zorg ook in negatieve zin is veranderd door de coronacrisis, al zijn zij nog altijd positiever dan mensen die niet werken in de sector. Dit kan duiden op een onvolledig beeld dat anderen hebben van de zorgsector.

Aandacht in de politiek en media

Dat er binnen de politiek en in de media nu veel aandacht is voor sommige van de negatieve aspecten, doet het imago geen goed. Wel heeft dit geleid tot meer respect ten aanzien van zorgmedewerkers die gezondheidsrisico’s voor anderen namen. Corona zorgt voor bewustwording van hoe onmisbaar en veelzijdig de zorg is.

Jongeren zien kansen

Wanneer we kijken naar de doelgroep jongeren, valt op dat zij positiever zijn over werken in de sector dan voorheen. Dit komt mede doordat zij betekenisgeving belangrijk vinden. Ook zien zij meer kansen voor technologische ontwikkelingen in de sector. Binnen de sector zien we dat werken in zorg en welzijn meer belangstelling geniet dan voorgaande jaren.

Klik hier voor het hele onderzoeksrapport inclusief de aanbevelingen.

Laat mij op strategisch en uitvoerend niveau met je meedenken hoe we er samen voor kunnen zorgen dat er voldoende en tevreden medewerkers zijn in zorg en welzijn!
Renske Mijderwijk Projectleider & Communicatieadviseur renske@care2care.nl
Deze website maakt gebruik van cookies

Deze website maakt gebruik van geanonimiseerde cookies om jouw gebruikservaring te optimaliseren en voor de analyse van onze website. Deze cookies kun je niet uitzetten. Bij het tonen en afspelen van YouTube video's worden cookies van derden geplaatst. Deze cookies van derden kun je wel uitzetten. Klik op "Akkoord" als je akkoord gaat met dit gebruik van cookies, klik op "Aanpassen" voor meer informatie en om zelf te bepalen welke cookies deze website plaatst.

Deze website maakt gebruik van geanonimiseerde cookies om jouw gebruikservaring te optimaliseren en voor de analyse van onze website. Deze cookies kun je niet uitzetten. Bij het tonen en afspelen van YouTube video's worden cookies van derden geplaatst. Deze cookies van derden kun je wel uitzetten. Klik op "Akkoord" als je akkoord gaat met dit gebruik van cookies, klik op "Aanpassen" voor meer informatie en om zelf te bepalen welke cookies deze website plaatst.