Thema's / Behoud van medewerkers

Onboarding – hoe pak je dat aan?

In tijden van personeelskrapte waarbij talent een keuze heeft en regelmatig van baan wisselt, is het succesvol instromen van nieuwe medewerkers essentieel. Deze eerste fase (instromen) van de zogeheten ‘employee journey’ van een medewerker bepaalt voor een groot deel hoe snel de nieuwe medewerker geïntegreerd en ingewerkt is in de organisatie.

Onboarding (instromen) is het proces waarin nieuwe medewerkers kennis krijgen over hun rol, hun team en de organisatie. Het doel hiervan is dat zij zich onderdeel gaan voelen van de organisatie en een actieve bijdrage leveren (Pellikaan, 2019). Dit proces start op het moment dat de organisatie in contact komt met een kandidaat (vinden) en loopt door tot een jaar na indiensttreding (behoud). In de tussentijd is het zaak dat de organisatie zich inspant om de nieuwe medewerker te binden aan de organisatie.

Om werkgevers in zorg en welzijn te ondersteunen in het inrichten van het onboardingsproces hebben we de kennissite care2care.onboardenzorgenwelzijn.nl opgezet. Op deze nieuwe kennissite bieden we inzicht in de afzonderlijke fases, de organisatie en inrichting van het onboardingsproces. Daarnaast geven wij er ook tips en tricks over de onderdelen en activiteiten waar je bij elke fase aan kunt denken.

Bekijk voor meer informatie het artikel van Berenschot 'Uitstroom zorgmedewerkers: sluit de achterdeur!'.

Aan de slag

Wil jij aan de slag met onboarding of wil je graag weten hoe andere organisaties de onboarding (of een andere fase van de employee journey) aanpakken? Neem dan contact op met onze projectleider Maartje Bouwens (maartje@care2care.nl).

 

De kennis die ik heb opgedaan tijdens de verbetertrajecten tijdens mijn master zet ik met veel plezier in voor Care2Care en onze leden.
Maartje Bouwens Projectleider Duurzame Inzetbaarheid & Innovatie maartje@care2care.nl
Deze website maakt gebruik van cookies

Deze website maakt gebruik van geanonimiseerde cookies om jouw gebruikservaring te optimaliseren en voor de analyse van onze website. Deze cookies kun je niet uitzetten. Bij het tonen en afspelen van YouTube video's worden cookies van derden geplaatst. Deze cookies van derden kun je wel uitzetten. Klik op "Akkoord" als je akkoord gaat met dit gebruik van cookies, klik op "Aanpassen" voor meer informatie en om zelf te bepalen welke cookies deze website plaatst.

Deze website maakt gebruik van geanonimiseerde cookies om jouw gebruikservaring te optimaliseren en voor de analyse van onze website. Deze cookies kun je niet uitzetten. Bij het tonen en afspelen van YouTube video's worden cookies van derden geplaatst. Deze cookies van derden kun je wel uitzetten. Klik op "Akkoord" als je akkoord gaat met dit gebruik van cookies, klik op "Aanpassen" voor meer informatie en om zelf te bepalen welke cookies deze website plaatst.