Thema's / Behoud van medewerkers

Functieverblijfsduur van zorgpersoneel

De functieverblijfsduur of immobiliteit meten we in het aantal jaren dat men dezelfde functie uitoefent. Wanneer een medewerker langer dan negen jaar in dezelfde functie werkt, dan spreken we over immobiliteit. Een lange functieverblijfsduur kan negatieve gevolgen hebben, voor zowel de medewerker zelf als de organisatie waar de medewerker werkzaam is.

Uit onderzoek van De Bauw et al (2000) blijkt dat een lange functieverblijfsduur een verklaring is voor het afnemen van de motivatie van medewerkers. Ook kan het enthousiasme voor het werk afnemen en de verstarring toenemen. Immobiliteit leidt ook vaak tot een eenzijdige fysieke of mentale belasting, een eenzijdige ontwikkelde kennis en een verlies aan leervermogen.

Lang hetzelfde werk doen

Mensen kunnen tot op heel hoge leeftijd veel leren, mits ze in training blijven. Voor wie lang niets nieuws leert, wordt leren steeds moeilijker. En lang hetzelfde werk doen betekent vaak: lang niets nieuws leren (TNO, 2005). Op deze manier kunnen medewerkers door een lange functieverblijfsduur minder competent en flexibel worden.

Mentaal pensioen

Het is dus duidelijk dat we hier iets aan moeten doen. Slijtage van het lichaam, kennis en motivatie voorkomen is essentieel. Wanneer medewerkers al vroeg met ‘mentaal pensioen’ gaan en de dagen aftellen, dan kan dit veel gevolgen hebben. Zo kunnen ze vastroesten in hun manier van denken over werk, arbeidsverhoudingen, hun omgang met collega’s en de inhoud van het werk. Het risico hiervan is dat deze medewerkers zich steeds meer isoleren van hun omgeving, nieuwe trends en ontwikkelingen. Ze zitten hun tijd in feite uit. Dat is niet goed voor henzelf én voor de collega’s in het team.

Ga aan de slag

Met andere woorden: het is belangrijk dat werkgever en medewerker zich niet alleen bewuster worden van de gevolgen en risico’s van ouder worden en langer doorwerken, maar vooral aan de slag gaan met kansen en oplossingen hiervoor.

De kennis die ik heb opgedaan tijdens de verbetertrajecten tijdens mijn master zet ik met veel plezier in voor Care2Care en onze leden.
Maartje Bouwens Projectleider Duurzame Inzetbaarheid & Innovatie maartje@care2care.nl
Deze website maakt gebruik van cookies

Deze website maakt gebruik van geanonimiseerde cookies om jouw gebruikservaring te optimaliseren en voor de analyse van onze website. Deze cookies kun je niet uitzetten. Bij het tonen en afspelen van YouTube video's worden cookies van derden geplaatst. Deze cookies van derden kun je wel uitzetten. Klik op "Akkoord" als je akkoord gaat met dit gebruik van cookies, klik op "Aanpassen" voor meer informatie en om zelf te bepalen welke cookies deze website plaatst.

Deze website maakt gebruik van geanonimiseerde cookies om jouw gebruikservaring te optimaliseren en voor de analyse van onze website. Deze cookies kun je niet uitzetten. Bij het tonen en afspelen van YouTube video's worden cookies van derden geplaatst. Deze cookies van derden kun je wel uitzetten. Klik op "Akkoord" als je akkoord gaat met dit gebruik van cookies, klik op "Aanpassen" voor meer informatie en om zelf te bepalen welke cookies deze website plaatst.