Thema's / Behoud van medewerkers

We werken steeds langer

De vut-regeling, seniorenregelingen, het ouderenbeleid en stoppen met werken voor je 60ste. Dit zijn allemaal zaken die niet meer mogelijk zijn óf die slechts in zeer beperkte mate voorkomen. We worden steeds ouder, maar moeten ook langer doorwerken. Mede door nieuwe wetgeving (AOW, pensioenen, etc.) kan niet iedereen meer rond zijn 60ste stoppen met werken. Dit geldt niet alleen binnen zorg en welzijn, maar voor alle beroepssectoren in Nederland.

Wat bedoelen we met langer doorwerken?

Hiermee bedoelen we meestal dat de AOW-uitkering niet meer ingaat als iemand 65 wordt, maar later. Bijvoorbeeld bij het bereiken van de 67-jarige leeftijd. Of, zoals het er nu naar uitziet voor de jongere generatie, pas bij meer dan 70 jaar. Dit langer doorwerken speelt momenteel vooral een rol bij de babyboomers (geboren voor 1960), maar gaat ook spelen voor de generatie X (1960-1980 geboren).

Welke gevolgen heeft het langer doorwerken?

  • Hoe ouder je wordt, hoe meer fysieke, psychische en mentale klachten je krijgt. Dan is blijven werken in de oorspronkelijke functie vaak lastig of soms zelfs onmogelijk.
  • De functieverblijfsduur neemt toe. Dit staat voor het uitvoeren van dezelfde taken of werkzaamheden in dezelfde organisatie met weinig tot geen ontwikkeling in een bepaalde periode.
  • De motivatie neemt af, omdat medewerkers soms mentaal al met pensioen zijn.

Wat kun je eraan doen?

  • Zorg dat je voortdurend werkt aan de duurzame inzetbaarheid van je medewerkers en maak hen daarnaast bewust voor hun eigen verantwoordelijkheid hiervoor.
  • Faciliteer de medewerkers waar mogelijk, maar laat ze zelf de regie houden.
  • Breng het thema onder de aandacht bij iedereen. Begin hier direct de eerste dag van de indiensttreding mee.
  • Kijk wat een medewerker nodig heeft, maar accepteer niet alles. ‘Ik hoef nog maar twee jaar’ is geen reden om niet meer te werken aan de eigen ontwikkeling.
  • Zorg voor mobiliteit binnen of buiten de organisatie.
  • Zorg ervoor dat de gemiddelde functieverblijfsduur onder de 9 jaar blijft. Medewerkers die langer dan 9 jaar dezelfde functie binnen dezelfde organisatie vervullen, kunnen minder gemotiveerd zijn voor hun werk.

Wil je meer informatie over dit onderwerp? Lees dan dit artikel over mobiliteit. 

De kennis die ik heb opgedaan tijdens de verbetertrajecten tijdens mijn master zet ik met veel plezier in voor Care2Care en onze leden.
Maartje Bouwens Projectleider Duurzame Inzetbaarheid & Innovatie maartje@care2care.nl
Deze website maakt gebruik van cookies

Deze website maakt gebruik van geanonimiseerde cookies om jouw gebruikservaring te optimaliseren en voor de analyse van onze website. Deze cookies kun je niet uitzetten. Bij het tonen en afspelen van YouTube video's worden cookies van derden geplaatst. Deze cookies van derden kun je wel uitzetten. Klik op "Akkoord" als je akkoord gaat met dit gebruik van cookies, klik op "Aanpassen" voor meer informatie en om zelf te bepalen welke cookies deze website plaatst.

Deze website maakt gebruik van geanonimiseerde cookies om jouw gebruikservaring te optimaliseren en voor de analyse van onze website. Deze cookies kun je niet uitzetten. Bij het tonen en afspelen van YouTube video's worden cookies van derden geplaatst. Deze cookies van derden kun je wel uitzetten. Klik op "Akkoord" als je akkoord gaat met dit gebruik van cookies, klik op "Aanpassen" voor meer informatie en om zelf te bepalen welke cookies deze website plaatst.