Thema's / Behoud van medewerkers

VitaalKrachtige Regio

Regionaal verder werken aan duurzame inzetbaarheid
 
De inzetbaarheid van personeel is ontzettend belangrijk, zeker in deze tijd. Van werkgevers en medewerkers in zorg en welzijn wordt steeds meer verwacht dat zij de verantwoordelijk nemen voor hun toekomstige inzetbaarheid. Ook bij Care2Care staat dit thema hoog op te agenda en daarom investeren we extra in de duurzame inzetbaarheid van zorg- en welzijnsmedewerkers.

Wat houdt het in?

Samen met CNV Zorg en Welzijn en een grote groep werkgevers hebben we een subsidieaanvraag gedaan, als vervolg op het net afgeronde project ‘samenwerken aan duurzame inzetbaarheid’. Deze is goedgekeurd door het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid. Hiermee maken we het (samen met het Europees Sociaal Fonds) mogelijk om verschillende pilots en extra acties op te zetten op het gebied van duurzame inzetbaarheid. Met dit project realiseren we twee belangrijke doelen:

  • Het versterken van de duurzame inzetbaarheid van zorg- en welzijnsmedewerkers
  • Het verhogen van de prioriteit van dit thema bij werkgevers

Het project loopt tot en met eind 2021 en bestaat uit verschillende sporen waar een organisatie aan kan deelnemen. In het eerste spoor kan een organisatie haar eigen pilot-activiteiten opzetten en uitvoeren. Hierbij organiseer je zelf trainingen, workshops, voorlichtingen en coaching, gericht op het versterken van de duurzame inzetbaarheid van medewerkers.
 
In het tweede spoor kan een organisatie deelnemen aan een individueel begeleidingstraject voor de organisatie. Hierbij wordt ondersteuning geboden via een expert, in de ontwikkeling en implementatie van het eigen beleid op het gebied van duurzame inzetbaarheid. ​Via de subsidie vanuit het Europees Sociaal Fonds kan jouw organisatie 50% van de kosten vergoed krijgen.

Voor wie?

Gemiddeld hebben zorg- en welzijnsmedewerkers in de regio een leeftijd van 42 jaar. De gemiddelde leeftijd ligt daarmee hoger dan in andere sectoren. De urgentie om nu in te zetten op duurzame inzetbaarheid neemt toe, aangezien we steeds meer tekorten verwachten op de regionale arbeidsmarkt. Ook zijn veel van de effecten van de transitie en veranderingen in de zorg ondertussen geland en hebben ze een plaats gekregen in de organisatie. Een belangrijke uitdaging is daarom nu: hoe zorgen werkgevers ervoor dat medewerkers optimaal inzetbaar zijn en blijven?

De kennis die ik heb opgedaan tijdens de verbetertrajecten tijdens mijn master zet ik met veel plezier in voor Care2Care en onze leden.
Maartje Bouwens Projectleider Duurzame Inzetbaarheid & Innovatie maartje@care2care.nl
Deze website maakt gebruik van cookies

Deze website maakt gebruik van geanonimiseerde cookies om jouw gebruikservaring te optimaliseren en voor de analyse van onze website. Deze cookies kun je niet uitzetten. Bij het tonen en afspelen van YouTube video's worden cookies van derden geplaatst. Deze cookies van derden kun je wel uitzetten. Klik op "Akkoord" als je akkoord gaat met dit gebruik van cookies, klik op "Aanpassen" voor meer informatie en om zelf te bepalen welke cookies deze website plaatst.

Deze website maakt gebruik van geanonimiseerde cookies om jouw gebruikservaring te optimaliseren en voor de analyse van onze website. Deze cookies kun je niet uitzetten. Bij het tonen en afspelen van YouTube video's worden cookies van derden geplaatst. Deze cookies van derden kun je wel uitzetten. Klik op "Akkoord" als je akkoord gaat met dit gebruik van cookies, klik op "Aanpassen" voor meer informatie en om zelf te bepalen welke cookies deze website plaatst.