Thema's / Instroom van nieuwe medewerkers

De kracht van samenwerken via regionale matchtafels

Dat het voor zorgorganisaties niet altijd makkelijk is hun vacatures in te vullen, is intussen wel bekend. Soms zijn er kandidaten genoeg, maar hoe en waar vind je de best passende? Tegelijkertijd zijn zorgmedewerkers en zij-instromers op zoek naar een (andere) werkgever of functie. Hoe en waar vinden zij de plek waar hun talenten het best tot hun recht komen? In dit artikel lees je meer over de kracht van samenwerken via regionale matchtafels.

Geschreven door Esther Breunese

In de visie van Care2Care is samenwerking noodzakelijk om dit arbeidspotentieel te behouden voor de sector. Esther Breunese is Adviseur arbeidsmarktmobiliteit bij Care2Care en helpt vraag en aanbod bij elkaar te brengen. Dit doet ze vanuit haar rol bij het Regionaal Contactpunt, dat geïnteresseerden in werken in zorg en welzijn helpt hun weg te vinden in de regio. Elke zes weken organiseert Esther een matchtafel in de Goudse regio. Op 5 maart 2020 vond de eerste matchtafel plaats en dit was direct een succes. In dit blog vertelt Esther over de kracht van samenwerken in de regio.

Werkgevers uit de regio bij elkaar brengen

Ons idee achter de matchtafel is om zorg- en welzijnswerkgevers uit de regio bij elkaar te brengen. We bieden ze ruimte om vacatures te delen en cv’s van potentiele werknemers bij elkaar onder de aandacht te brengen. Denk hierbij aan cv’s van sollicitanten die wel geschikt zijn voor de sector, maar die op dat moment niet bij de betreffende werkgever passen. Maar ook cv’s van medewerkers die een andere plek zoeken, kunnen worden gedeeld. Op deze manier werken we aan behoud.

Aandacht aan zij-instromers

Daarnaast besteden we aandacht aan zij-instromers. Dit doen we samen met Sterk in je Werk. We hebben onze loopbaancoaches gevraagd om cv’s aan te leveren van kandidaten die al wat beter weten wat ze willen en gericht interesse hebben in een baan in zorg en welzijn. Zo kunnen we Sterk in je Werk kandidaten een vervolg bieden op hun traject en tegelijkertijd de instroom van arbeidskracht bevorderen.

Zoeken naar oplossingen

In deze eerste matchtafel hebben we veel met elkaar gedeeld. Moeilijk in te vullen vacatures hebben we uitgelicht. Niet altijd was direct een match te maken, wel is er steeds met elkaar meegedacht en gezocht naar oplossingen. En omdat de loopbaancoaches van Sterk in je Werk in hun gesprekken kandidaten zien die mogelijk geschikte sollicitanten zijn, hebben we de vacatures ook met hen gedeeld. Daarnaast is een aantal mooie cv’s besproken en doorgestuurd naar geïnteresseerde werkgevers.

Een vangnet én springplank

Ik denk dat de kracht van de matchtafel ligt in het feit dat we met elkaar samenwerken. Door een netwerk te vormen, versterken we elkaar en vormen we een vangnet om mensen te kunnen behouden voor de sector of juist een springplank om ze te kunnen laten instromen.

Samenwerken is noodzaak

Aan deze eerste matchtafel namen alleen VVT-organisaties deel. Dit willen we na een aantal keer gaan uitbreiden naar andere branches. Op die manier werken we als regio aan een oplossing voor het tekort aan zorgpersoneel. Samenwerken is geen optie meer, maar noodzaak.

Ben je werkgever en wil je aansluiten bij de matchtafel? Neem dan contact op met Esther Breunese (esther@care2care.nl).

Aanmelden voor de nieuwsbrief

Deze website maakt gebruik van cookies

Deze website maakt gebruik van geanonimiseerde cookies om jouw gebruikservaring te optimaliseren en voor de analyse van onze website. Deze cookies kun je niet uitzetten. Bij het tonen en afspelen van YouTube video's worden cookies van derden geplaatst. Deze cookies van derden kun je wel uitzetten. Klik op "Akkoord" als je akkoord gaat met dit gebruik van cookies, klik op "Aanpassen" voor meer informatie en om zelf te bepalen welke cookies deze website plaatst.

Deze website maakt gebruik van geanonimiseerde cookies om jouw gebruikservaring te optimaliseren en voor de analyse van onze website. Deze cookies kun je niet uitzetten. Bij het tonen en afspelen van YouTube video's worden cookies van derden geplaatst. Deze cookies van derden kun je wel uitzetten. Klik op "Akkoord" als je akkoord gaat met dit gebruik van cookies, klik op "Aanpassen" voor meer informatie en om zelf te bepalen welke cookies deze website plaatst.