Thema's / Instroom van nieuwe medewerkers

Voorlichting

Voldoende instroom begint met (regionale) promotie en voorlichting over de sector. Zo kunnen we iedereen die zich oriënteert op de arbeidsmarkt helpen een bewuste en onderbouwde keuze te maken. Als Care2Care richten we ons op diverse wervingsactiviteiten, afgestemd op de juiste doelgroep.

Wat houdt het in?
Als Care2Care werken we aan diverse wervingsactiviteiten, zorgvuldig afgestemd op de juiste doelgroep. We richten ons op drie doelgroepen:

  • Jongeren

Vaak vinden jongeren het moeilijk om een goede keuze te maken in hun (vervolg)opleiding dan wel baankeuze. Goede voorlichting draagt bij aan het verminderen van uitstroom doordat verwachtingen meer overeenkomen met de realiteit en de praktijk. De sector Zorg en Welzijn biedt volop kansen voor leerlingen om een goede baan te vinden. Goed geïnformeerde leerlingen maken met behulp van goede loopbaanoriëntatie betere beroepskeuzes.
 
Speciaal voor deze doelgroep hebben we een team van ambassadeurs, waarin een aantal branches goed zijn vertegenwoordigd. De ambassadeurs geven gastlessen op scholen, bloggen of vloggen en geven voorlichting bij evenementen.

  • Zij-instromers

Juist nu is het belangrijk om alle arbeidspotentieel in de regio te benutten. Vaak is de informatie die zij-instromers nodig hebben om tot keuze te komen versnipperd en onoverzichtelijk. Door zowel de informatie als de projecten goed met elkaar te verbinden, zijn we in staat om toekomstige werknemers goed te informeren en daadwerkelijk toe te leiden naar de plekken in de zorg.

  • Mobiliteit

Veel medewerkers die in de sector werken, weten niet welke loopbaanmogelijkheden er zijn binnen hun organisatie, laat staan in de regio. Door inzichtelijk te maken welke loopbaanpaden er in de regio te bewandelen zijn, zijn we in de regio beter instaat om werknemers voor de zorg te behouden en geven we ze de kans tot verdere ontwikkeling. 

Voor wie?

Om de juiste doelgroepen te bereiken, werken de projectleiders van onder andere de Ontdekdezorg week, Sterk in je werk en het Strategisch Opleidingsplan nauw samen. Ook onderhouden we een netwerk Voorlichting, waarin we de verbinding zoeken en verbeteren met middelbare scholen en decanen.

Laat mij op strategisch en uitvoerend niveau met je meedenken hoe we er samen voor kunnen zorgen dat er voldoende en tevreden medewerkers zijn in zorg en welzijn!
Renske Mijderwijk Eventcoördinator & Communicatieadviseur renske@care2care.nl
Deze website maakt gebruik van cookies

Deze website maakt gebruik van geanonimiseerde cookies om jouw gebruikservaring te optimaliseren en voor de analyse van onze website. Deze cookies kun je niet uitzetten. Bij het tonen en afspelen van YouTube video's worden cookies van derden geplaatst. Deze cookies van derden kun je wel uitzetten. Klik op "Akkoord" als je akkoord gaat met dit gebruik van cookies, klik op "Aanpassen" voor meer informatie en om zelf te bepalen welke cookies deze website plaatst.

Deze website maakt gebruik van geanonimiseerde cookies om jouw gebruikservaring te optimaliseren en voor de analyse van onze website. Deze cookies kun je niet uitzetten. Bij het tonen en afspelen van YouTube video's worden cookies van derden geplaatst. Deze cookies van derden kun je wel uitzetten. Klik op "Akkoord" als je akkoord gaat met dit gebruik van cookies, klik op "Aanpassen" voor meer informatie en om zelf te bepalen welke cookies deze website plaatst.