Thema's / Opleiden voor de toekomst

DigiVaardig in de Goudse regio

Drie ouderenzorginstellingen in de Goudse regio lanceerden op 14 februari 2020 op ludieke wijze het project ‘DigiVaardig in de Zorg’. Met een knipoog naar Valentijnsdag nodigden de kersverse digicoaches van WelThuis, Zorgpartners Midden-Holland en Zevenster medewerkers uit om met hen op ‘digidate’ te gaan.

Digitale toepassingen

Zorgmedewerkers krijgen in hun werk onvermijdelijk te maken met digitale toepassingen. Ze werken bijvoorbeeld met het elektronisch cliënten- of patiëntendossier en roostersoftware. Ook hebben ze met allerlei e-healthtoepassingen te maken, zoals domotica en beeldbellen. Deze digitale toepassingen zijn belangrijk voor de zorg en leiden tot positieve effecten. Zo kunnen ze de werkdruk verlagen en de cliënt meer regie geven. Ook maken digitale toepassingen zorg op afstand mogelijk, waardoor cliënten minder vaak naar een zorginstelling toe hoeven te gaan.  

Digitale starter

Uit onderzoek blijkt echter dat één op de tien zorgprofessionals een digitale starter is en dus moeite heeft met het werken met digitale toepassingen. Dit komt onder andere doordat er hiervoor in hun opleiding vaak nog geen aandacht was. Het gevolg is schaamte bij de zorgprofessional, die het vervolgens verbergt voor de manager.

Bij deze groep medewerkers valt veel winst te behalen. Het bevorderen van digivaardigheid leidt tot meer zelfvertrouwen bij de medewerker. Bovendien levert het tijdwinst op, waardoor medewerkers meer tijd hebben voor hun cliënten en prettiger werken.

Inspiratie in de Goudse regio

Care2Care organiseerde de Startbijeenkomst ‘Digivaardige zorgprofessionals’ in de zomer van 2019 bij Flora in Boskoop. Tijdens een inspirerende presentatie lichtte Suzanne Verheijden van Buro Strakz het door haar ontwikkelde programma ‘DigiVaardig in de Zorg’ toe. Naar aanleiding van deze bijeenkomst besloten Zorgpartners Midden-Holland, Welthuis en Zevenster het project gezamenlijk op te pakken en in hun organisaties uit te rollen. Ze bundelen hun krachten door samen te werken waar dat kan, maar geven een eigen invulling waar dat nodig is.

Aanvraag financiering

De V&V-sector intramuraal kan aanspraak maken op de transitiemiddelen vanuit het zorgkantoor. In samenwerking met Care2Care vroegen de samenwerkende organisaties ontwikkelbudget aan. Toen ze dit kregen, kon het project van start gaan.

Digicoaches

De inzet van digicoaches in de organisaties is onmisbaar voor het slagen van het project. Dit zijn zorgprofessionals die hun collega’s ondersteunen in het vergroten van de digitale vaardigheden. De coaches zijn geduldig en zowel digitaal als didactisch vaardig. Ze creëren veiligheid voor hun digitaal startende collega’s. De digicoaches verhelderen de leervragen, zoeken leermiddelen en coachen hun collega’s stap voor stap ‘on the job’ om digitaal vaardiger te worden.  

Lesmateriaal

Zorginstelling ‘s Heeren Loo ontwikkelde een website met leermiddelen voor de eigen medewerkers. Door de website ook extern beschikbaar te stellen, legde de instelling de basis voor een landelijke kennissite. ’s Heeren Loo werkte hiervoor samen met ECP/Platform voor de Informatiesamenleving, RegioPlus, Utrechtzorg, het Zorgtrainingscentrum en MBO Raad.

De website is beschikbaar voor iedereen die aan de slag wil gaan met het vergroten van de eigen digitale vaardigheden. Inmiddels bevat de website lesmateriaal voor zowel de gehandicaptenzorg, als de verzorgings-, verpleeg- en thuiszorg. Op korte termijn worden ook de geestelijke gezondheidszorg en ziekenhuiszorg hieraan toegevoegd. Doordat organisaties hun eigen ervaringen via de website delen, leren andere organisaties weer van hen. Zo wordt de website steeds completer.

Meer informatie?

Je bekijk de website hier. Wil je meer weten over de aanpak van het project in de Goudse Regio of wil je met jouw organisatie deelnemen aan het project? Neem dan contact op met Alwin Lusing (alwin@care2care.nl)

Deze website maakt gebruik van cookies

Deze website maakt gebruik van geanonimiseerde cookies om jouw gebruikservaring te optimaliseren en voor de analyse van onze website. Deze cookies kun je niet uitzetten. Bij het tonen en afspelen van YouTube video's worden cookies van derden geplaatst. Deze cookies van derden kun je wel uitzetten. Klik op "Akkoord" als je akkoord gaat met dit gebruik van cookies, klik op "Aanpassen" voor meer informatie en om zelf te bepalen welke cookies deze website plaatst.

Deze website maakt gebruik van geanonimiseerde cookies om jouw gebruikservaring te optimaliseren en voor de analyse van onze website. Deze cookies kun je niet uitzetten. Bij het tonen en afspelen van YouTube video's worden cookies van derden geplaatst. Deze cookies van derden kun je wel uitzetten. Klik op "Akkoord" als je akkoord gaat met dit gebruik van cookies, klik op "Aanpassen" voor meer informatie en om zelf te bepalen welke cookies deze website plaatst.